Brevet fra bankenDet er ligesom at få tilsendt en ny ligskjorte to dage før, David kunne være blevet 18 år. Per og Joan Jensen fra Ballerup er oprevne. For tre år siden døde deres 15 årige søn David af betændelse på hjerteklappen. I dag er det hans 18 års fødselsdag. Den markerede Forstædernes Bank i onsdags med et lykønskningsbrev, en hvid T-shirt og en diskette til bankens on-line system. Til lykke! Vi vil hermed benytte lejligheden til at ønske til lykke med din fødselsdag den 9. maj, skriver Forstædernes Bank til David. Brevet slutter: Vi ønsker dig en rigtig god dag. Siden han døde for tre år siden, har hans forældre fire gange gjort banken opmærksom på, at David er død. Men lige meget hjælper det. - Det her er simpelt hen for meget. Nu skal alle vide, hvordan den bank har rod i sine systemer. Det kan ikke være rigtigt, at David ikke kan fjernes fra deres registre. Godt nok har de denne gang kaldt ham for David Hansen, selv om vi hedder Jensen. Men både adressen og fødselsdagen er god nok, siger en vred Per Jensen.Forstædernes bank

Bank ønsker død dreng til lykke

side 4 - fredag den 9 maj 1997 - af Thomas Szlavik Foto: Ole Buntzen

FEMTE GANGDa David døde den 25. maj 1994 skrev hans far til de banker, hvor han havde oprettet en konto. Som så mange andre unge, havde han moret sig med at få konto i næsten hver eneste bank i området. De blev aldrig brugt til noget, og Per Jensen tror ikke, David nogensinde har haft en eneste krone stående i Forstædernes Bank.

- De andre banker kunne godt få slettet David. Men ikke Forstædernes Bank. Dette er femte gang, banken har skrevet til David, siden han døde. Det gør så ondt at modtage breve til sin døde søn. Og især det sidste lige før hans 18 års fødselsdag har været meget forfærdeligt at modtage.
- Tre gange har vi fået et kontoudtog, og en gang kom der et ungdomsblad. De tre første gange ringede eller faxede jeg hvergang til banken og gjorde opmærksom på, at David var død. Den tredje gang blev jeg ringet op af en direktør, der undskyldte meget, men i øvrigt gerne ville have mig tilbage som kunde i banken. Han havde nemlig lige søgt mig i deres arkiver, og set, jeg også en gang havde været kunde i Forstædernes Bank.
- Efter den samtale fik vi endnu et kontoudtog, men gjorde ikke noget. For der fremgik det, at kontoen nu var lukket. Så regnede jeg med, at vi ville få fred. Men jeg tog åbenbart fejl, siger Per Jensen.

VÆRST I MAJHans kone Joan er stadig dybt chokeret over oplevelsen i onsdags. - Det var væmmeligt. Jeg begyndte at græde, da jeg lukkede brevet op. Et brev, hvor de ønskede til lykke. Det var ligesom, han var levende. Nu hvor han ville være blevet 18 år. - Maj er årets værste måned. Det er både hans fødselsdag og den måned, hvor han døde. Derfor vælder alting op i en og virker voldsomt. Efter tre år, var vi begyndt at få det bearbejdet. Men så kom det brev fra banken. Jeg kan slet ikke forklare, hvor rædselsfuldt, det var, siger hun. Hun ringede omgående til sin mand på arbejdet. Han blev rasende og tog kontakt til Forstædernes Bank. - Det gik ud over en uskyldig mand, der fik et møgfald og kun kunne undskylde. Da jeg truede med at gå til pressen, bad han mig om at lade være. - Men det vil jeg ikke. Alle skal vide, hvordan de er i Forstædernes Bank. Derfor har jeg også lagt hele historien ud på Internettet, siger Davids far.

DRAMATISK DØDHer beskriver han også dramaet omkring Davids død, der startede som en hel banal influenza. Influenzaen medførte betændelse på hjerteklappen, og da sygdommen blev opdaget, var det et kapløb med døden. Et kapløb, som David tabte. -Vi nåede lige at få ham indlagt på Herlev sygehus, og han nåede også at blive overført til Rigshospitalet. Her blev han behandlet af Gösta Petterson, der skulle transplantere et nyt hjerte i David. Der kom et hjerte fra Finland. Men et halvt døgn før, det ankom, var David hjernedød. Så vi nåede det ikke, fortæller Per Jensen. Det er alle disse oplevelser, der vælder op i forældrene på denne tid af året, og som Forstædernes Bank har gjort endnu værre for dem med sit til lykke. Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Forstædernes Bank. Den administrerende direktør Kjeld Mosebo Christensen forlod hjemmet, netop som Ekstra Bladet ringede, og ville først lomme så sent hjem, at hans datter ikke regnede med, han ville tale med bladet.
Brev fra Davids Far til Forstædernes Bank 8. maj 1997

Forstædernes Bank
Centrumgaden 15
2750 Ballerup

Kære Bank
Så har I gjort det igen. Sendt et brev til vores døde dreng. Denne gang er det et tillykke brev på hans 18 års fødselsdag i morgen. Det er så 5 gang efter Davids død i sender breve, blade, opgørelser og i dette tilfælde er det så en Forstædernes Bank t-shirt samt nogle disketter.

At jeg lige fra vi modtog det første brev, 5 gange har skrevet faxet og talt med jer i telefonen, hvor vi har gjort jer opmærksom på at vores søn døde den 25 maj 1994, betyder åbenbart mindre for jer. En af jeres øverste chefer har ringet hjem til os privat og lovet, at vi aldrig ville høre mere. Alligevel modtog vi nogle måneder senere en årsopgørelse. Vi har så ikke hørt noget i et par år og så kommer dette brev i går. David har i mellemtiden åbenbart fået navneforandring idet han nu hedder Hansen men fødselsdag, adresse og fornavn passer.

Hvad er det næste i sender. Et brev på hans 21 års fødselsdag med tilbud om studielån eller på hans 30 årsdag om huslån? Hvis i er så glade for at give gaver kan i gå ned på skovvejens kirkegård med et buket blomster. Bare spørg graveren hvor han ligger. Jeres beklagelser kan vi ikke bruge til noget. I har tydeligt vist at i ikke magter en så simpel ting som at slette en person fra jeres register. Jeg sender kopi af dette brev til alle jeg overhovedet kan komme i tanke om.
Jeg håber i nyder fridagen i dag. Vores har i fået ødelagt.

Med venlig hilsen
Per Jensen

<

Ekstra Bladet Lørdag den 10 maj 1997

UNDSKYLD FRA BANKEN

- Vi beklager dybt, sådan noget må ikke kunne ske. Bankdirektør Kjeld Mosebo Christensen er pinligt berørt efter at have læst Ekstra Bladets historie om, hvordan Forstædernes Bank tre år efter 15-årige David Jensens død stadig sender post vedrørende David til hans forældre.

- Jeg kendte slet ikke til sagen, før jeg læste avisen her til morgen. Normalt sætter vi jo en spærringskode på de konti, der tilhører afdøde kunder. Koden sikrer, at der ikke sendes post til disse mennesker. Men i denne sag har systemet ikke været godt nok. Sandsynligvis skyldes det en menneskelig fejl, og det beklager vi meget.

Kjeld Mosebo Christensen vil nu sørge for, at banken tager kontakt til David Jensens forældre, Joan og Per Jensen. Siden deres søn døde 15 år gammel i 1994 af betændelse i hjerteklappen, har parret modtaget fem breve fra banken. Senest i onsdags, to dage før David Jensen ville være fyldt 18 år.
Forstædernes bank bliver til Nykredit bank Det er ligesom at få tilsendt en ny ligskjorte to dage før, David kunne være blevet 18 år, sagde Joan Jensen til Ekstra Bladet efter at have modtaget bankens hilsen.

zas

Vi hørte aldrig fra banken, de sendte en buket blomster ned på Davids grav med bud men det er jo også det nemmeste, når man har penge nok!

Efterskrift: Her 19 år senere eksisterer Forstædernes Bank ikke længere. Det var en af de banker der blev opkøbt under krisen. Nu er det en del af Nykredit bank.

Nykredit bank